۱۳۹۱/۱۲/۱۵ - ۰۹:۲۶
تعیین سهم تئاتر از بودجه 92 در دست نمایندگان مردم

تئاتر از نگاه نمایندگان مجلس اولویت چندم بودجه است؟

به گفته مدیران ارشاد بخشی از بودجه فرهنگی امسال شامل طرح افزایش بودجه تئاتر است، خبرهای شنیده شده از مجلس حاکی از نگاه متفاوت نمایندگان مردم به افزایش بودجه تئاتر در سال 92 است.

تئاتر از نگاه نمایندگان مجلس اولویت چندم بودجه است؟

 

به گزارش «سراج24» ، معوقات مالی گروه‌های نمایشی در سال 91 به اوج خود رسیده‌ است که می‌توان بخشی از این اتفاق را متوجه شرایط کلی اقتصادی کشور دانست، اما بخش دیگر این قضیه بودجه کم تئاتر است. برخی می‌گویند بودجه  تئاتر کشور در شرایط عادی هم کم می‌آید، چه برسد به اینکه در این شرایط اقتصادی بخواهد از خجالت هنرمندان در بیاید. همه این مسائل در حالی است که انتظار مدیران، خبرنگاران و منتقدان تئاتر بر این است که باید تمامی جشنواره‌هایی که در سال‌های قبل برگزار می‌شده امسال نیز برگزار می‌شد. «با کدام پول؟» پرسشی است که هنوز کسی برایش جواب روشنی ندارد.
 
متأسفانه هرساله با نزدیک شدن به پایان سال مدیران به دنبال این هستند که هزینه‌های نمایش‌های طول سال را تسویه کنند و بالطبع هنرمندان هم به دنبال تسویه مالی خود هستند. تصویب بودجه سال بعد برای حوزه‌های مختلف هنری در کمیسیون‌های مجلس در حال بررسی است. در سال‌های اخیر مدام عنوان می‌شد که بودجه نسبت به سال‌های قبل افزایش داشته، اما پاسخ به اینکه این افزایش چه تناسبی با میزان افزایش هنرمندان، جشنواره‌ها، تورم، پیشرفت در ساختار آثار نمایشی و ... داشته است، قدری نامعلوم است.
 
محمود احمدی‌نژاد: به مشکلات اهالی تئاتر رسیدگی می‌کنیم
 
در ماه‌های اخیر یکی از اصلی‌ترین سؤال‌ها و درخواست‌های اهالی هنر از رئیس جمهور، نمایندگان، مدیران و هنرمندان بررسی وضعیت بد هنر تئاتر به خصوص در زمینه بودجه بوده است، در این رابطه رئیس جمهور چندی پیش گفته بود "ما به طور حتم به مشکلات بودجه تئاتر رسیدگی می‌کنیم و امیدواریم که بتواند زمینه ظهور و بروز جدی هنر هنرمندان را فراهم کنیم. برخی از هنرمندان تئاتر نسبت به ممیزی‌ها در وزارت ارشاد درباره نمایش‌نامه‌ها انتقاداتی دارند، من از دوستان خود در وزارت ارشاد می‌خواهم که در این رابطه به خود تئاتری‌ها اعتماد کنند، چراکه در این صورت هیچ مشکلی در کشور به وجود نخواهد آمد. پیشکسوتان حوزه تئاتر را دعوت کنید تا راه را به جوانان نشان دهند و آنان را آموزش داده و هدایت کنند."
 
سیدمحمد حسینی: برای افزایش بودجه تئاتر پیشنهادات خود را ارائه داده‌ایم
 
در ادامه این سخنان رئیس جمهور، حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم گفته بود که "ما تاکید داریم کل بودجه فرهنگ و هنر افزایش پیدا کند. البته در این بین نظر مجلس نیز مهم است و امیدواریم با تعامل بین مجلس و دولت این بودجه افزایش یابد. برای افزایش بودجه تئاتر پیشنهادات خود را ارائه داده‌ایم. امیدوارم ضمن اینکه کاهش بودجه نداشته باشیم بلکه با افزایش روبه‌رو باشیم. همه سعی خود را می‌کنیم اما در نهایت این موضوع در دست دولت و مجلس است."
 
قول مساعد مطهری برای پیگیری افزایش بودجه تئاتر در کمیسیون فرهنگی مجلس
 
در این میان که مقامات دولتی این چنین سخن می‌گفتند اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس هم نظراتی در راستای لزوم حمایت از اهالی هنر خصوصاً تئاتر بیان می کردند. علی مطهری یکی از اعضای این کمیسیون و نماینده مردم تهران که این روزها همراه با دیگر همکاران خود در مجلس در حال بررسی بودجه فرهنگی سال 92 است، می‌گوید: "من هنوز بودجه را ندیده‌ام، اما این مسئله از دغدغه‌های شخصی بنده هم است که بودجه سال 92 تئاتر افزایش پیدا کند، اختلاف بودجه تئاتر با سینما بسیار است که به عنوان مثال بودجه چندین نمایش فاخر با یک فیلم سینمایی نه‌چندان مناسب و خوب، یکسان است. تئاتر نسبت به دیگر هنرها با توجه به بازخوردی که دارد بسیار مظلوم واقع شده و بنده به عنوان نماینده مردم و هنرمندان نسبت به افزایش بودجه تئاتر در مقایسه با سال‌های گذشته و نگاه بهتر به این هنر بزرگ دیدگاه‌های خود را در کمیسیون فرهنگی مجلس مطرح می‌کنم."
 
حمیدرضا شاه‌آبادی: امیدواریم که در عمل بودجه سال 92 تئاتر افزایش یابد
 
به گزارش «سراج24»، تسنیم گزارش داد: گذشته از این بحث‌های نظری، بحث عملیاتی شدن این دغدغه‌ها و وعده‌ها مقوله‌ای است که از گذشته تا به حال مد نظر دوستداران هنر بوده که عمل با نظر چقدر می‌تواند تطابق داشته باشد. شاه‌آبادی معاون هنری وزیر ارشاد اظهار امیدواری‌هایی در این باره داشته است. او می‌گوید: "ما وعده‌های رئیس جمهور را پیگیری می‌کنیم و بحث افزایش بودجه تئاتر را در هیئت دولت مطرح کرده‌ایم و امیدوارم اصحاب رسانه این مسئله را پیگیری کنند.
 
معاونت هنری ارشاد تمامی بسترهای لازم، به ویژه تدوین بسته اجرایی پنج ساله را برای این کار انجام داده است. توجه داشته باشید تدوین بسته‌های اجرایی، تمام راهکارهای فنی جهت ارتقای بودجه و نیازها را مطرح می‌کند، یعنی هدف کمیت و میزان نیاز در تمامی فعالیت‌ها را مشخص می‌کند، بنابراین دست معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری برای ارتقای بودجه مستند بر یک برنامه معین باز است که این بسته را معاونت هنری آماده کرده و دفتر رئیس جمهور هم پذیرفته است. امیدواریم که در عمل هم نتیجه‌اش را در بودجه سال 92 داشته باشیم."
 
تئاتر به 100 میلیارد پول نیاز دارد
 
قادر آشنا رئیس مرکز هنرهای نمایشی وزارت ارشاد در ادامه حرف‌های شاه‌آبادی در تأکید و اصرار برای عملیاتی شدن بودجه پیشنهادی و مصوب شدن آن در مجلس رقم بودجه پیشنهادی خودرا هم در صورتی کلی عنوان کرده او می‌گوید: "خواسته مورد نظر جامعه تئاتری کشور اختصاص ردیف بودجه مستقل برای رسیدگی به نیازهای تئاتر است، قطعا باید در این زمینه توجه ویژه شود اما همه از مسائلی که کشور در حوزه اقتصاد با آن دست و پنجه نرم می‌کند آگاهی داریم. من بارها در نشست‌ها و سخنرانی‌ها به این نکته اشاره کرده‌ام که اگر بنا باشد در حوزه تئاتر کشور جهشی اتفاق بیفتد به 100میلیارد تومان پول نیاز است. وی تصریح کرد: باید توجه داشته باشیم که ما سالن اختصاصی اجرای تئاتر در کشور نداریم یا بسیار کم داریم. اگر قرار باشد در این حوزه الگوسازی شود، حرکت مثبتی صورت بگیرد و به شیوه‌های هنر و اجرای نمایش ایرانی هرچه بیشتر پرداخته شود، مستلزم صرف هزینه است."
 
هنرمند شخصیتی است که پابه‌پای مقام مسئول کشور برای هنر خود دلسوزانده است. "هنرمندان تئاتر دستمزد ناچیزی می‌گیرند که کفایت هیچ چیزی را نمی‌کند". این سخنی بود که داود رشیدی در اختتامیه جشنواره تئاتر فجر خطاب به رئیس جمهور بیان کرد. او تأکید داشت که "باید در لایحه بودجه دولت برای تولید آثار فاخر تئاتر بودجه ای مجزا در نظر گرفته شود."
 
ایرج راد هم یکی دیگر از پیشکسوتان تئاتر کشور گفته بود که "بودجه فعلی تئاتر نمی‌تواند مانند 6 سال قبل کارساز باشد... چگونه می‌شود در شورای حمایت پول عادلانه تقسیم شود درحالی که 20درصد هزینه‌ها را این شورا پرداخت می‌کند و 80درصد دیگر باید از طریق گیشه پرداخت شود."
 
حمیدرضا نعیمی نمایش‌نامه نویس برتر چند دوره اخیر جشنواره تئاتر فجر گلایه خود از کمی بودجه را با جنس دیگری بیان می‌کرد او می‌گفت: "وقتی ما امنیت شغلی نداریم دیگر باید فاتحه همه چیز را خواند. کاهش بودجه تئاتر بر من تاثیری ندارد، چراکه ما تئاتری‌ها آبدیده شده‌ایم تا جایی که به جرئت می‌گویم  تمام زندگی من به عنوان یک تئاتری همراه  با مشکلات اقتصادی و نا‌بسامانی بوده، پس وقتی می‌گویند امسال بودجه نیست فرقی به حالم ندارد. مگر قبلاً که بودجه داشتیم، رفاهی در کار بود و با آژانس رفت و آمد می‌کردیم و لیموناد می‌خوردیم؟! اساسا کی تئاتر بودجه داشته؟".
 
محمود عزیزی که در کنار تحصیلات عالیه خود سال‌ها در صحنه‌های تئاتر خاک خورده است، می‌گوید:‌"به اعتقاد من خروجی این حل نکردن مشکلات اهالی تئاتر به آشفتگی کنونی منجر شده است. اگر نگاهی به هزینه‌های اجرا بکنید، در حال حاضر هزینه کرایه برج میلاد به اعتبار گفته‌ها نزدیک به نیمی از کل هزینه تئاتر کشور است و این مسئله خود برگرفته از عدم حضور قانون و تعریف مشخص از مشاغل هنری و جریان‌های سلیقه‌ای است."
 
به گفته مدیران ارشاد در لایحه بودجه سال 92 کل کشور که از سوی دولت به مجلس ارائه شده است، بخشی شامل طرح افزایش بودجه کلی فرهنگ و تئاتر است، باید دید که آیا اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی تغییری در ساختار مالی و سخت‌افزاری تئاتر کشور می‌دهند؟ خبرهایی که از مجلس شنیده می‌شود حاکی از نگاه متفاوت نمایندگان مردم به افزایش بودجه تئاتر است.
اشتراک گذاری
نظرات کاربران
capcha
هفته نامه الکترونیکی
هفته‌نامه الکترونیکی سراج۲۴ - شماره ۳۲۷